LabiGabi Net-Naplója

Hányszor volt már... "Láttam a neten azt, amikor a csávó fogta és egész egyszerűen... de mindegy látni kéne, csak már nem találom."

Linkek

Email: labigabi+blog@gmail.com

Kiemelt tag:
5800
Legolvasottabb bejegyzésem:
5800 programok amiket használok...

Fotóalbumom
Mobil Photo Blog

Kiskuss blog
Chily blog
BJucus blogja
Lilla Blogja

Filmfóbia
Irodai Patkányok

Címkék

Címkefelhő

Read me with RSS anywhere!

Túrafon, avagy túrázás iPhone-nal (GPS KIT)

2009.11.18. 11:07 | labigabi | 1 komment

Kerestem sokáig megoldás arra, hogy lehet az iPhonet hegyi túrázásra használni. Bevallom őszintén papír térképet nem szívesen használtam volna a 21. században mivel az csak arra jó, hogy összevesszünk azon, hogy ki szerint hol vagyunk. Ráadásul sötétedés után elemlámpával keresni az utat a térképen és a jelöléseket a fatörzseken szintén elég macerás. Ezzel szemben adott egy kijelző rajta egy útvonallal, ami mutatja hol járunk. Ráadásul az iránytűt kihasználva még azt is könnyen el lehet dönteni, hogy éppen jó irányba haladunk-e. Szerencsére van jó megoldás, AppStore-ból is letölthető a GPS Kit nevű program. Ára 7,99 €, ami forintban olyan 2200 HUF körül van. Alapvetően a Google térképét használja, annak is úttalan utakhoz a domborzat térkép ajánlott, de ezzel még nehéz lesz tájékozódni. Szükség van egy már bejárt útvonalra. Ilyet keresni akár a GPSies.com-on, vagy a trackabee.com-on lehet. Itt kereshetünk a meglátogatni kívánt nevezetességre, például "Rám-szakadék". Az itt talált útvonalakat letölthetjük pl. KMZ formátumban és ezt tudjuk majd importálni az iPhone-unkra. Indítsuk el a GPS Kit-et, Tracks menüpont>Download Tracks>Send Upload Link. Küldjük el magunknak a levelet, majd a számítógépen rákattintva megjelenik a weboldal, ahol fel kell töltenünk a GPSies.com KMZ kiterjesztésű fájlját. Itt az "Upload a new Track:" felirat alatt kell baloldalon feltöltenünk. Title-hez megadunk egy tetszőleges címet, majd betallózzuk a fájlt és mehet a Submit. Az oldalon azonnal ellenőrizhetjük is az útvonalat a Google térképben fent. Ha ezzel megvagyunk, az iPhone-on menjünk ismét a GPS Kit program Tracks menüpontjába, Download Tracks és itt már látni is fogjuk a feltöltött útvonalunkat. Tapintsunk rá, ilyenkor elmenti, majd rákattintva sok információt megnézhetünk, illetve itt a MAP-et használhatjuk az útvonal bejárásához.

A jobb felső Beállítások ikon alatt találhatunk még sok hasznos funkciót, GPS Tracking-et, ami a saját útvonalunkat szintén menti és akár exportálhatjuk és feltehetjük mi is a GPSies-re, bár ez elég akksi-gyilkos, tehát nagy túrákat biztosan nem fogunk vele töltő nélkül megtenni, így nekem ez volt az első, amit kikapcsoltam. Itt tudunk a TOPO füllel átváltani domborzati térképre, itt fontos megjegyezni, hogy nem ellenőriztem, de valószínűleg előtte (mondjuk WIFI-vel), ha megtekintetted a térképet, cache-ben megmarad a helyszín topográfiai térképe, így nem fog (sok) adatforgalmat generálni, de előfordulhat, hogy nagyitás kicsinyítés miatt túra közben mégis mobilinternetezni fog a telefon. Ám az iPhone-hoz adott internet csomagokkal ez nem jelenthet problémát és többlet költséget. Külföldi kirándulásokhoz viszont a Roaming miatt nem kívánt pár száz forint jelentkezhet a számlán, de ilyenkor sem lesz valószínűleg sokkal több, hála a térképek cache-elésének. Az akksival takarékoskodni lehet, ha sleep-elve tartod zsebben a telefont és csak időnként veszed elő tájékozódni, így ha a Tracking ki van kapcsolva, sok órás (akár egész napos) túrázásnál segítséget nyújthat.

A jelenleg elérhető legfrissebb verzió 3.3-as, a következő videón 3.1-es verziót használnak, de a menüpontok között nem sok eltérés van:

 

Címkék: mobil technika iphone túra

A bejegyzés trackback címe:

https://labigabi.blog.hu/api/trackback/id/tr321533903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása